Анализа на суровини за помош за спиење и суровини од новата генерација, истражување на новите трендови на пазарот за спиење

Изминатиот 21 март е Светски ден на спиењето.Темата на 2021 година е „Редовен сон, здрава иднина“ (Regular Sleep, Healthy Future), нагласувајќи дека редовниот сон е важен столб на здравјето, а здравиот сон може да го подобри квалитетот на животот.Добриот и здрав сон е многу драгоцен за современите луѓе, бидејќи сонот го „лишуваат“ различни надворешни фактори, вклучувајќи го работниот притисок, животните фактори и популаризацијата на производите за електронска опрема.Здравјето на сонот е очигледно.Како што сите знаеме, една третина од животот на човекот поминува во сон, што покажува дека спиењето е физиолошка потреба на човекот.Како неопходен животен процес, спиењето е важен дел од закрепнувањето на телото, интеграцијата и консолидацијата на меморијата и незаменлив дел од здравјето.Повеќе студии покажаа дека недостатокот на сон за само една ноќ може да доведе до намалена функција на неутрофилите, и дека продолженото време на спиење и последователниот одговор на стрес може да доведе до имунодефициенција.

За извонредни.Истражување во 2019 година покажа дека 40% од Јапонците спијат помалку од 6 часа;повеќе од половина од австралиските тинејџери не спијат доволно;62% од возрасните во Сингапур мислат дека не спијат доволно.Резултатите од истражувањето објавени од кинеската асоцијација за истражување на спиење покажуваат дека инциденцата на несоница кај возрасните Кинези е дури 38,2%, што значи дека повеќе од 300 милиони луѓе имаат нарушувања на спиењето.

1. Мелатонин: Мелатонин има продажба од 536 милиони американски долари во 2020 година. Заслужува да биде „шеф“ на пазарот за помош за спиење.Неговиот ефект на помош за спиење е препознаен, но тој е безбеден и „контроверзен“.Истражувањата покажаа дека прекумерната употреба на мелатонин може да предизвика проблеми како што се нерамнотежа на нивото на човечкиот хормон и церебрална вазоконстрикција.Употребата на производи кои содржат мелатонин е забранета и од малолетници во странство.Како традиционална суровина за помош за спиење, мелатонин има најголема продажба на пазарот, но неговиот вкупен удел опаѓа.Во истата ситуација, валеријана, бршлен, 5-HTP, итн., на единствениот пазар на суровини му недостасува раст, па дури и почна да опаѓа.

2. Л-теанин: Стапката на раст на пазарот на Л-теанин е висока до 7395,5%.Оваа суровина првпат беше откриена од јапонски научници во 1950 година. Со децении, научните истражувања за L-theanine никогаш не престанале.Истражувањата покажаа дека може да навлезе во крвно-мозочната бариера и има добри смирувачки и смирувачки својства.Од адитиви за храна во Јапонија до GRAS сертификација во САД, до нови прехранбени материјали во Кина, безбедноста на Л-теанинот е препознаена од многу официјални агенции.Во моментов, многу формулации на краен производ ја содржат оваа суровина, вклучувајќи зајакнување на мозокот, помош за спиење, подобрување на расположението и други насоки.

3. Ашваганда: Растот на пазарот на Ашваганда е исто така добар, околу 3395%.Нејзиниот пазарен ентузијазам е нераскинлив од прилагодувањето кон историското потекло на оригиналниот хербален лек, а во исто време да го води прилагодениот оригинален хербален лек кон нова развојна насока, уште една потенцијална суровина по куркуминот.Американските потрошувачи имаат висока пазарна свест за Ашваганда, а нејзината продажба во насока на поддршка на емоционалното здравје одржува стабилен раст, а нејзината моментална продажба е на второ место по магнезиумот.Но, поради правни причини не може да се примени на производите кај нас.Главните светски производители се во основа во САД и Индија, вклучувајќи ги Sabinesa, Ixoreal Biomed, Natreon и така натаму.

Пазарот за помош за спиење постојано расте, особено за време на новата епидемија на круната, луѓето станаа поанксиозни и раздразливи, а се повеќе потрошувачи бараат додатоци за спиење и релаксација за да се справат со оваа криза.Податоците на пазарот на NBJ покажуваат дека продажбата на додатоци за спиење во американските канали за малопродажба достигна 600 милиони американски долари во 2017 година и се очекува да достигне 845 милиони американски долари во 2020 година. Целокупната побарувачка на пазарот расте, а пазарните суровини исто така се ажурираат и повторуваат .

1. ПЕА: Палмитоилетаноламид (ПЕА) е ендоген амид на масна киселина, произведен во човечкото тело, а исто така се наоѓа во животинскиот отпад, жолчката од јајцето, маслиновото масло, лецитинот од шафран и соја, кикиритките и друга храна.Антивоспалителните и невропротективните својства на PEA се добро тестирани.Во исто време, судењето на Генкор за рагби спортисти покажа дека PEA е дел од ендоканабиноидниот систем и помага да се подобрат условите за спиење.За разлика од CBD, PEA е законски признат како суровина за додаток во исхраната во многу земји низ светот и има долга историја на безбедна употреба.

2. Екстракт од шафран: Шафранот, познат и како шафран, е роден во Шпанија, Грција, Мала Азија и други места.Во средината на династијата Минг, тој беше воведен во мојата земја од Тибет, па затоа се нарекува и шафран.Екстрактот од шафран содржи две специфични функционални компоненти - кроцетин и кроцетин, кои можат да ги поттикнат нивоата на ГАБА и серотонин во крвта, а со тоа да ја регулираат рамнотежата помеѓу емоционалните супстанции и да го подобрат сонот.Во моментов, главни добавувачи се Activ'Inside, Pharmactive Biotech, Weida International итн.

3. Семиња Нигела: Семињата на Нигела се произведуваат во медитеранските крајбрежни земји како Индија, Пакистан, Египет и Централна Азија, а тие се главно домашна нигела.Има долга историја на употреба во арапските, унани и ајурведските медицински системи.Семките од Нигела содржат соединенија како тимокинон и тимол, кои имаат висока лековита вредност, кои можат да го зголемат нивото на серотонин во мозокот, да ја намалат анксиозноста, да го зголемат нивото на ментална енергија и нивото на расположение и да го подобрат сонот.Во моментов, главните компании ги вклучуваат Akay Natural, TriNutra, Botanic Innovations, Sabine и така натаму.

4. Екстракт од аспарагус: Аспарагусот е познат прехранбен материјал во секојдневниот живот.Тоа е исто така вообичаена суровина за храна во традиционалната медицина.Неговата главна функција е диуреза, намалување на липидите во крвта и намалување на шеќерот во крвта.Екстрактот од аспарагус ETAS® заеднички развиен од Универзитетот Нихон и компанијата Хокаидо Amino-Up Co. покажа клинички докажани предности во однос на ослободување од стрес, контрола на спиењето и когнитивна функција.Во исто време, по речиси 10 години истражување и развој, Qinhuangdao Changsheng Nutrition and Health Technology Co., Ltd. разви домашна нутритивна интервенција и регулација на спиење, чист природен екстракт од храна-аспарагус, кој ја пополнува празнината на ова поле во Кина .

5. Хидролизат на млечен протеин: Lactium® е млечен протеин (казеин) хидролизат кој содржи биолошки активен декапептид со релаксирачки ефект, познат и како α-казозепин.Суровината е заеднички развиена од француската компанија Ingredia и истражувачите на Универзитетот во Нанси во Франција.Во 2020 година, американската ФДА ги одобри нејзините 7 здравствени тврдења, вклучувајќи помагање за подобрување на квалитетот на спиењето, помагање во намалување на стресот и помагање за побрзо заспивање.

6. Магнезиум: Магнезиумот е минерал кој луѓето често го забораваат, но тој учествува во различни физиолошки реакции во човечкото тело, како што е синтезата на АТП (главниот извор на енергија за клетките во телото).Магнезиумот игра важна улога во балансирањето на невротрансмитери, подобрување на спиењето, подобрување на стресот и ублажување на мускулната болка [4].Пазарот рапидно растеше во последните две години.Податоците од Euromonitor International покажуваат дека глобалната потрошувачка на магнезиум ќе се зголеми од 2017 до 2020 година за 11%.

Покрај горенаведените материјали за помош за спиење, ГАБА, сок од курва од цреша, екстракт од семе од див хинап, патентирана полифенолна мешавина

Млечните производи стануваат нов излез на пазарот за ублажување на сонот, пробиотиците, пребиотиците, габичниот материјал Zylaria итн. се сите состојки на кои вреди да се очекуваме.

Здравјето и чистите етикети сè уште се главните двигатели на иновациите во млечната индустрија.Без глутен и без адитиви/конзерванси ќе станат најважните тврдења за глобалните млечни производи во 2020 година, а тврдењата за високи извори на протеини и нелактоза исто така се зголемуваат..Покрај тоа, функционалните млечни производи, исто така, почнаа да стануваат нов развојен излез на пазарот.Innova Market Insights соопшти дека во 2021 година „расположението за емоционално здравје“ ќе стане уште еден жежок тренд во млечната индустрија.Новите млечни производи кои го опкружуваат емоционалното здравје рапидно растат, а има се повеќе барања за пакување поврзани со специфични емоционални платформи.

Смирување/релаксирачки и зајакнување на енергијата се најзрелите насоки за производите, додека промоцијата на спиењето е сè уште нишаен пазар, кој се развива од релативно мала основа и го покажува потенцијалот за понатамошни иновации.Се очекува дека млечните производи како што се помош за спиење и намалување на притисокот ќе станат нови продажни места на индустријата во иднина.Во оваа област, GABA, L-theanine, семе од хинап, тукаман, камилица, лаванда, итн. се сите вообичаени состојки на формулата.Во моментов, на домашниот и на странскиот пазар се појавија голем број млечни производи кои се фокусираат на релаксација и спиење, меѓу кои: Менгниу „Добровечер“ млеко со вкус на камилица содржи ГАБА, прашок од тукахо, прав од семе од див хинап и други лековити и јастиви суровини. .


Време на објавување: Мар-24-2021